Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
26.8.2005 / LF
SLC kritiskt till budgetförslaget
SLC-styrelsen är kritisk till vissa delar av budgeten. Speciellt är man besviken över att budgetförslaget inte innehåller de medel som behövs för att ge en semesterdag till åt husdjursproducenterna.
Istället för att bevilja budgetmedel har ärendet hänskjutits till en arbetsgrupp som nu utreder frågan. SLC:s styrelse är missnöjd över fördröjningen, eftersom den gör att den längre semestern kan bli verklighet tidigast år 2007.
SLC anser också att pälsdjursuppfödarna borde ges rätt till lagstadgad semester och vikariehjälp. En utredning om ett avbytarsystem för pälsdjursuppfödarna finns redan utarbetad vid LPA, vilket gör det möjligt att införa systemet redan från början av nästa år.
Den andra frågan som SLC är speciellt besviken på är de nedskurna anslagen till skogsvård och de klena satsningarna på förnyelsebar energi. De knappa budgetanslagen går stick i stäv med det löfte regeringen gav i samband med beslutet om det femte kärnkraftverket, det vill säga större satsningar på förnyelsebar energi.
SLC-styrelsen är också missnöjd med de minskade väganslagen. Trots att vägnätet på landsbygden försämras i snabb takt så föreslås i budgeten en sänkning av anslagen till vägunderhåll med närmare 30 procent. SLC anser att anslagen borde bibehållas utan sänkningar.
I budgetförslaget beskärs också anslagen för rådgivningsverksamheten kraftigt. De sänkta statsanslagen för rådgivningen kommer att medföra förhöjda arvoden för rådgivningstjänster och därigenom högre kostnader för de enskilda jordbrukarna. Enligt SLC börjar nedskärningen av statsanslagen bli en ödesfråga för hela rådgivningsorganisationen som redan nu är tvungen att minska på personalen.
Beträffande skador förorsakade av fridlysta djur anser SLC att anslagen bör uppgå till ett belopp som täcker skadorna i samma omfattning som lagen om skördeskador.
SLC påpekar också att medlen i gårdsbrukets utvecklingsfond inte kommer att räcka till i längden med de höga investeringsstöd till husdjurssektorn som betalas i dagens läge.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab