Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
26.8.2005 / LF
Regn fördystrar skördeutsikterna i EU
Envisa regn har försvårat tröskningen i stora delar av Mellaneuropa. Kvalitetsförluster hotar brödsäden och skördeprognoserna för EU skruvas ned. På grund av skurvädret är skörderesultatet mycket ojämnt fördelat.
Tröskningssäsongen började bra i Tyskland med soligt väder och fina falltal. Sedan början av augusti dominerar emellertid en envis väderlekstyp med dagliga regnskurar som har stoppat tröskorna i nästan alla delar av landet.
På många håll ligger säden och axen gror igenom. I till exempel Bayern räknar man med ett skördebortfall på mellan 15 och 20 procent, jämfört med fjolåret. Men skillnaderna är stora mellan regionerna, och till och med mellan gårdarna.
Situationen i grannländerna är i stort sett densamma. Marknaden avvaktar ännu, eftersom det ännu är okänt i vilken omfattning produktionen av brödsäd har skadats. Men handeln räknar allmänt med kvalitetsförluster.
Den senaste veckan har dessutom Bayern, Schweiz och delar av Österrike drabbats av extremt häftiga regn med översvämningar. På översvämningsområdena har skörden gått förlorad på de åkrar som ännu varit otröskade.
På EU-nivå påverkas skördenivån av såväl regn i Mellaneuropa som den extrema torkan i sydväst. Både det internationella spannmålsrådet IGC och USA-ministeriet USDA har sänkt sina EU-prognoser.
För närvarande ligger förväntningarna vid 126 miljoner ton vete, en minskning med tio miljoner ton jämfört med fjolåret. Men det är sannolikt att prognosen sjunker ytterligare. Kvaliteten stannar i de flesta regioner betydligt under nivån från i fjol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab