Prissättningen på spannmål ohållbar
Spannmålskörden har nu kommit igång på allvar och de första prisnoteringarna för spannmål finns tillgängliga. Under de senaste åren har prisutvecklingen för spannmål varit sjunkande. Den negativa trenden fortsätter även i år i uppköparnas öppningspris för huvudspannmålssorterna. Enligt SLC:s styrelse kan detta inte accepteras.
Under de senaste fem åren har producentpriset på till exempel vete sjunkit med cirka 20 procent. Då produktionskostnaderna under samma tidsperiod kraftigt stigit är den pågående utvecklingen förödande för spannmålsodlarna.
Utvecklingen sedan EU-inträdet har lett till att råvarans pris utgör en allt mindre del av brödpriset. Däremot tar nog industrin och handeln ut sin andel i form av förhöjda pris i butikshyllorna. Nu är jordbrukarens andel redan nere i cirka 5 procent. En skälig förhöjning av spannmålspriset har en obetydlig inverkan på slutproduktens pris.
Det senaste årens erfarenheter visar att marknadspriset för den inhemska spannmålen fungerar bara åt ett håll – nedåt. Till exempel förra hösten när det fanns brist på brödvete gav det knappast något utslag på producentpriset. SLC:s styrelse uppmanar producenterna att nu noga följa med marknadsläget för att kunna sälja spannmålen vid rätt tidpunkt.
Lönsamheten för spannmålsodlingen i vårt land håller därför på att bli ohållbar. Konsumenterna har visat att de gärna väljer inhemska produkter. Jordbruksnäringens uppgift är att förse konsumenterna med högklassiga inhemska livsmedelsråvaror. För att detta skall vara möjligt även i framtiden bör de övriga aktörerna i spannmålskedjan: spannmålsuppköparna, industrin och handeln bära sitt ansvar för att garantera en inhemsk produktion. Det förutsätter ett högre och rättvisare pris på spannmålen. Prissättningen borde också bättre än i dagens läge uppmuntra till produktion av spannmål med hög kvalitet.
Tilläggsuppgifter: ordförande Holger Falck, SLC, tel 050 555 3711