Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.8.2005 / LF
Svaga öppningspriser för spannmål
På tisdagen kom spannmålshandeln ut med sina öppningspriser för säsongen. Vetepriset ligger på 106-107 euro per ton, vilket är på samma nivå som senaste år. Priset på maltkorn har däremot gjort en rejäl dykning. Raisio har ett pris på 108 euro per ton, vilket kan jämföras med 115 euro per ton senaste år.
För rågens del har priset ökat något till 120 euro per ton, med det är inte tillräckligt enligt jordbrukaren Stefan Lundqvist i Sjundeå. Odlingsrisken och den lägre skörden för råg kräver högre prisskillnad till vetet för att rågodlingen skall bli konkurrenskraftig.
- Vill man lyfta fram inhemsk råg är nog priset den bästa konsulenten.
Brödsädspriserna ligger alltså ungefär på samma nivå som de gjorde senaste höst vid samma tid. För vete med normal kvalitet och ett falltal på minst 220 erbjuder Raisio 106 euro per ton. Avenas bud för vete är däremot en euro högre, 107 euro per ton, på de flesta mottagningsplatser i landet. För vete som levereras till Seinäjoki betalar Avena 106 euro per ton. Avenas terminspriser för leverans senare under hösten ligger på samma nivå.
Då det gäller rågen har Raisio ett grundpris på 120 euro per ton, medan Avena ligger lägre på 115 euro per ton. För leveranser som görs i december-januari erbjuder Avena ett rågpris på 117 euro per ton.
Då det gäller foderkorn håller de nya prisnoteringarna sig en bit under interventionspriset på 101 euro per ton. Raisio betalar 97 euro per ton för foderkornet, medan Avena ligger lågt med priser mellan 90 och 93 euro per ton.
För maltkorn erbjuder Raisio ett pris på 108 euro per ton.
Havreskörden har ännu inte kommit igång, vilket gör att Raisio ännu håller inne med sina havrepriser. Avenas havrepriser ligger lågt och har en stor variationsbredd, mellan 73 och 86 euro per ton.
Också då det gäller priset på fodervete har Raisio ännu inte vågat ge någon notering. Avena har ett pris på 83 euro per ton för fodervete som levereras till Nådendal.
Då det gäller rybspriserna följer marknadspriserna i Finland utvecklingen av terminspriserna på Matif-börsen i Paris. Pristrenden är där svagt på väg uppåt och producenterna i Finland erbjuds ett pris på 213 euro per ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab