Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.8.2005 / LF
Mer antibiotikaresistenta bakterier i utländskt kött
Åtminstone i Danmark innehåller importerat kött betydligt oftare bakterier som är resistenta mot antibiotika än vad inhemskt kött gör. Det framgår ur en rapport från det danska livsmedelsforskningsinstitutet som publicerades i medlet av juli.
De danska livsmedelsforskarna är bekymrade:
- Vi vet att en allt större del av det kött som säljs i Danmark är importerat och att bakterier i detta kött i högre grad är resistenta mot antibiotika än bakterier från danskt kött. Det betyder att danska konsumenter i allt högre grad utsätts för resistenta bakterier, berättar forskningsprofessor Frank Aarestrup vid forskningsinstitutet i ett pressmeddelande.
Då man i undersökningen jämförde importerat kött med danskt kött så innehöll det importerade köttet överlag mera antibiotikaresistenta bakterier än det danska köttet. Den största skillnaden i antibiotikaresistens märktes mellan importerat och danskt kycklingkött.
I Danmark har det redan skett dödsfall på grund av infektioner med resistenta salmonellabakterier.
- Vi ser en klar ökning i infektioner som kan skyllas på utländska köttprodukter. Skräckscenariot är att vi inte klarar av att behandla en infektion. I slutändan kan det betyda att någon dör, eller att sjukdomsförloppet förvärras, säger projektforskaren Yvonne Agersø till tidningen Politiken.
För Finlands del har importen av kyckling ökat. Under de senaste 12 månaderna har fyra miljoner ton fjäderfäkött importerats till Finland. Största delen av det importerade köttet härstammar från Brasilien. Fjäderfäköttet importeras inte direkt från Brasilien, utan kommer oftast till Finland via något annat EU-land, rapporterar Finfood.
De köttpartier som kommer till Finland via något annat EU-land skall kontrolleras av det företag som först tar emot köttet här i hemlandet. Enligt Terhi Laaksonen vid jord- och skogsbruksministeriet finns det dock stora skillnader i kontrollerna mellan olika företag och kommuner.
- Man har därför planerat att förstatliga den första kontrollen för att den skall bli effektivare. Enligt Laaksonen stoppas årligen i medeltal ett tiotal partier med fjäderfäkött som kommer till Finland via ett annat EU-land, på grund av salmonellasmitta. Någon heltäckande statistik finns inte.
- Under den senaste tiden har några partier fjäderfäkött med brasilianskt ursprung stoppats.
Då det gäller salmonella har Finland och Sverige rätt att kräva strängare kontroller för fjäderfäköttet än övriga EU-länder. Reglerna om extra salmonellakontroller gäller emellertid inte marinerat och saltat kött. Till exempel i Thailand och Brasilien brukar man salta köttet innan försäljningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab