Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
19.8.2005 / LF
PEFC-trä fyller nu de brittiska kraven
Den brittiska regeringen har godkänt PEFC-märkt trä för offentlig upphandling. Det innebär att till exempel finländska PEFC-produkter utan begränsning får köpas in för offentliga projekt.
Det brittiska ministeriet för jordbruk och miljö (Defra) offentliggjorde nyligen sitt beslut att godkänna certifieringssystemen PEFC och SFI vid sidan av FSC och CSA, som fick grönt ljus redan senaste år. Vid PEFC är generalsekreterare Ben Gunneberg lättad över beslutet. Han konstaterar att det är ett uttryck för den brittiska regeringens övertygelse att stöda ett hållbart skogsbruk.
Chefen för den brittiska trävaruhandelns organisation John White tillägger att britterna årligen importerar träprodukter för nästan tre miljarder euro per år. En stor del av dem är PEFC-märkta.
Eftersom PEFC-paraplyet omfattar 123 miljoner hektar skog, innebär beslutet att tillgången på certifierat virke ökar på den brittiska marknaden. Därtill förbättras urvalet.
Regeringen i London har meddelat att PEFC och SFI till en början godkänns för en prövotid. Britterna vill kontrollera att systemet fungerar i praktiken och att de nationella organisationerna uppfyller de skärpta kraven.
Inget problem, enligt Ben Gunneberg. Han konstaterar att alla PEFC-system ses över regelbundet av utomstående inspektörer för att säkerställa en hög standard på alla nivåer. Dessutom är PEFC ett transparent system.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab