Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
15.8.2005 18:01:57 / Agrolink
Förordningen om stödregioner och produktionskopplade stöd ikraft från och med 1.8

Statsrådet fattade 21.7.2005 beslut om stödregioner, produktionskopplade stöd samt vissa omständigheter kring trädning inom systemet med gårdsstöd som tas i bruk 2006. Merparten av de direkta CAP-stöden som betalas fullt ut av EU från och med nästa år via systemet med gårdsstöd. Förordningen träder i kraft 1.8.2005 tillika med lagen om gårdsstöd.

Stödregionerna inom gårdsstödet överensstämmer med den nuvarande regionindelningen enligt referensskörd inom stödet för jordbruksgrödor, dvs. A, B-C1 och C2-C4.

Gårdsstödsreformen gav medlemsstaterna möjlighet att ha kvar vissa stöd kopplade till produktionen. I Finland betalas högst 50 % av det nuvarande beloppet av tackbidrag och dess tillägg, dock högst 0,85 miljoner euro, som produktionskopplat stöd. I tjur- och stutbidrag kan betalas högst 75 % av det nuvarande bidragsbeloppet, men högst 24,42 miljoner euro. I stöd för utsädesproduktion av timotej kan betalas högst 1,15 miljoner euro. Förutom de ovan nämnda stöden betalas också vissa andra produktionskopplade stöd.

I och med övergången till gårdsstöd ändras också reglerna för träda. Inom ramen för den kombinationsmodell som Finland valt inrättas antalet gårdsspecifika trädesrättigheter år 2006 på basis av gårdens trädesdugliga areal och den regionala procentsatsen för träda. Den areal som bestod av åker år 2003 är trädesduglig. De fastställda regionala procentsatserna för träda är 8,8 % i regionen A, 7,7 % i regionen B-C1 och 5,7 % i regionen C2-C4.

Trädesrättigheterna har samma värde som det regionala enhetliga stödet. Den gårdsspecifika tilläggsdelen inkluderas inte i trädesrättigheterna. För att få gårdsstöd måste jordbrukaren lägga en åkerareal som motsvarar trädesrättigheterna i träda.

Trädesrättigheter inrättas inte för gårdar vars trädesdugliga åkerareal understiger den kalkylerade åkerareal som behövs för att producera 92 ton, dvs. 30,66 ha i regionen A, 41,81 ha i regionen B-C1 och 70,76 ha i regionen C2-C4. Produktionsmängden räknas ut med hjälp av de kalkylerade referensskördarna som är 3,0 ton/ha i regionen A, 2,2 ton/ha i regionen B-C1 och 1,3 ton/ha i regionen C2-C4.

En jordbrukare vars gård helt och hållet sköts enligt förpliktelserna i rådets förordning om ekologisk produktion av jordbruksprodukter och uppgifter därom på jordbruksprodukter och livsmedel är befriad från trädningsskyldigheten. På trädesarealen får man dessutom producera sådana råvaror som används för framställning av produkter inom gemenskapen och som inte primärt är avsedda till livsmedel eller foder (s.k. non food -produktion).

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab