Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
12.8.2005 / LF
EU godkände omtvistad genmajs
EU-kommissionen har beviljat tillstånd för den omdiskuterade Monsanto-genmajsen MON863. Majsen får importeras och förädlas för foderändamål, trots att 14 medlemsländer har motsatt sig detta. Majsen har utvecklats av den amerikanska bioteknikkoncernen Monsanto. Majsen producerar ett gift som ska stoppa angrepp av skadeinsekter.
Miljöorganisationerna hänvisar till studier som tyder på att giftet bland annat förstör levern hos råttor. EU:s livsmedelsmyndighet Efsa hävdar däremot att majsen är lika säker som konventionell majs och betecknar de anförda biverkningarna som osannolika. En majoritet av medlemsländerna har motsatt sig ett tillstånd. Eftersom nej-lägret inte har lyckats nå en klar kvalificerad majoritet, har frågan blockerats. Enligt EU-lagstiftningen fattas det slutliga beslutet av kommissionen om medlemsländerna inte kan enas i ministerrådet. Kommissionen beslöt på måndagen att majsen får importeras och förädlas som djurfoder. Tillståndet omfattar inte odling eller användning som livsmedel.
Vid miljörådets möte den 24 juni röstade 14 medlemsländer mot tillståndet. Sju länder, Tyskland, Estland, Frankrike, Nederländerna, Finland, Sverige och Storbritannien, röstade för ett godkännande. Belgien, Tjeckien, Spanien och Irland lade ned sina röster. EU-kommissionens tillstånd för MON863 är i kraft tio år framåt. Majsen måste förses med tydliga etiketter som uttryckligen visar att det handlar om genmodifierad majs för djurfoder.
I höst ska EU:s jordbruksministrar ta ställning till om samma majssort ska få användas som livsmedel. Miljöorganisationerna hoppas att agrarrådet ska ta tillfället i akt för att blockera sorten. Detta beslut blir avgörande för den aktuella majssortens framtid i EU. Importen av MON863 får i praktiken inledas först efter att den har auktoriserats för livsmedelsändamål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab