Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.8.2005 / LF
Stödrätter till markägare
Lagen om verkställighet av systemet med samlat gårdsstöd trädde i kraft den 1 augusti 2005. Riksdagen gjorde vissa ändringar i lagen beträffande CAP-stödrätterna till den delen som saken berör arrendegivare och arrendetagare.
I lagen har intagits en övergångsbestämmelse (20 §) enligt vilken en stödrättighet, som har beviljats en jordbrukare som arrenderar mark på basen av ett arrendeavtal som har ingåtts innan lagen trädde i kraft, överförs till arrendegivaren när arrendetiden går ut och arrendegivaren av orsaker som är oberoende av honom eller henne själv inte får stödrättighet ur den nationella reserven. Det här gäller dock inte om arrendeförhållandet förlängs eller om någonting annat har avtalas mellan arrendetagaren och arrendegivaren och det gäller inte heller rättigheter som avses i artikel 60 i EU:s förordning om gårdsstöd (stöd för specialgrödor).
Om avtalet ingås efter att lagen trädde i kraft, är det fortfarande skäl att i kontrakten använda sig av de klausuler som producentorganisationerna utarbetat som modell, om markägaren och arrendatorn vill komma överens om att stödrätten skall återgå till markägaren när arrendekontraktet upphör.
För SLC-medlemmar finns det en modell till klausul på extranätet http://extra.slc.fi i mappen "Juridiska frågor på gården".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab