Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.8.2005 / LF
Inget skrotningsbidrag till äggproducenterna
Jord- och skogsbruksministeriet anser inte att det är ändamålsenligt att införa ett skrotningsbidrag för äggproducenter som upphör med produktionen. Det säger ministeriet i sitt svar på SLC:s skrivelse från i våras om ett nationellt räddningsprogram för äggnäringen, som skulle omfatta ett statligt bidrag för skrotning av hönsburar. Bakgrunden var ett initiativ från ÖSP om åtgärder för att rusta äggnäringen för framtida utmaningar. Nuläget inom äggsektorn har lett till låga producentpriser, vilket drabbar producenter som har investerat i produktionen särskilt hårt.
I sitt svar till SLC konstaterar jord- och skogsbruksministeriet att det allmänna problemet med bidrag för minskningar eller nedläggning av produktion - så kallade produktionsavköp - är att kapaciteten tenderar att åter öka efter avköpsprogrammet, om inte man samtidigt vidtar fortsatta åtgärder för att dämpa produktionen.
- Vi anser fortfarande att vi har varit ute i ett angeläget ärende, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström. Efter att SLC lämnade in sin skrivelse i våras kan man säga att situationen har förvärrats ytterligare, eftersom prisnivån har sjunkit.
Ginström anser att det i varje fall positivt att man också på ministeriet inser att problemen är stora. Från ministeriet har man tagit initiativ till att diskutera problemen inom äggsektorn med representanter för branschen.
- Nu måste vi tillsammans se vilka andra möjligheter vi har att förbättra situationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab