Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
5.8.2005 / LF
Rysk fågelinfluensa kan hota EU
De ryska myndigheterna ska slakta 65.000 hönsfåglar i regionen Novosibirsk. Fåglarna bär på det farliga viruset H5N1, som kan överföras till människor. Ryska veterinärer utesluter inte att viruset kan spridas till EU.
Myndigheterna lät först förstå att det handlade om en ofarlig typ av fågelinfluensa men senare bekräftade man viruset H5N1 som är farligt för människor. Veterinärer förmodar att flyttfåglar har hämtat sjukdomsalstraren från Kina.
Sjukdomen har därefter börjat spridas till andra regioner i Ryssland. Nyhetsbyrån Itar-Tass uppger att de första fallen har registrerats i Tjumen, 2000 kilometer österut från Moskva.
Enligt de ryska veterinärmyndigheterna är det sannolikt att fågelinfluensan sprids till andra delar av Ryssland och möjligen också till EU. Fram till onsdagen hade emellertid inga människor smittats i Ryssland.
Enligt tyska experter kan man inte utesluta att epidemin sprids västerut med flyttfåglar till något EU-land. Risken för att människor ska smittas betecknas emellertid som låg.
FN:s organ för livsmedel och jordbruk FAO räknar med att det kan dröja tio år innan fågelinfluensan har utrotats. FAO kommer under de följande tre åren att investera 84 miljoner euro i ett program för forskning och dokumentation av sjukdomen. Enligt FAO-chefen Joseph Domenech kommer pengarna huvudsakligen från USA, Nederländerna och Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab