En grissjukdom har dödat ett trettiotal människor i Kina. Kinesiska myndigheter säger att det handlar om en bakterie men svensk expertis är skeptisk, skriver ATL.nu.
Grisbakterie bakom dödsfall i Kina Enligt kinesiska myndigheter är det en ovanligt allvarlig variant av bakterien streptococcus suis, en relativt vanlig grisbakterie, som smittat minst 198 människor och dödat minst 36 i provinsen Sichuan i sydvästra Kina. Men statsveterinär Per Wallgren på Statens Veterinärmedicinska Anstalt tycker inte att uppgifterna om sjukdomen stämmer med diagnosen.
- Streptococcus suis har funnits väldigt länge och inte ställt till någonting i den här stilen. Det förefaller mer troligt att det är ett virus.
För snabb spridning
Per Wallgren grundar sin skepsis på att sjukdomen utvecklar sig snabbare än bakterier vanligen gör och att den utpekade bakterien är mycket smittsammare för människor och mycket dödligare än vanligt. Det kinesiska utbrottet har på en månad mer än dubblat antalet kända mänskliga fall av sjukdomen sedan den upptäcktes för första gången i Danmark 1968.
- Bara för att de hittat den här bakterien betyder det ju inte att det är den som är orsaken till dödsfallen, säger Per Wallgren som anser att hans teori stöds av uppgifter om att man börjat massvaccinera mot svinpest, en virussjukdom, i området.
Proverna som konstaterade streptococcus suis var preliminära och bekräftande tester pågår. Påbörjade analyser av bakteriens gener antyder att den inte skiljer sig från tidigare fynd och alltså inte har muterat till en aggressivare form.
Kina är känt för att vara mycket försiktigt med att släppa ut information om smittsamma sjukdomar. Landet misttänks för att ha hållt inne med uppgifter om inhemska fall av både sars och den typ av fågelinfluensa som härjat i Asien sedan slutet av 2003. Det tog myndigheterna drygt en månad att rapportera det första dödsfallet av den misstänkta bakterien till FN:s hälsoorgan WHO.
- Tittar du på den aviära influensan så är det mycket lite rapporterat från Kina. Det ser ut som om den hoppat över Kina, vilket den naturligtvis inte har gjort, säger Per Wallgren som ser influensa som ett möjligt svar på vad det är som orsakat dödsfallen.
Stopp för handeln
Kineserna älskar griskött och Sichuan producerar mer grisar än någon annan provins, mer än 50 miljoner djur varje år. Peking har stoppat all införsel av grisar och griskött från Sichuan och Hongkong stoppar grisköttsimport från de drabbade områdena.
Provinsregeringen understryker att det inte är de stora grisfarmerna som drabbats. 50 000 tjänstemän har skickats till de drabbade områdena för att ta prover på djur, upprätthålla karantäner och informera bönder om hur de ska hantera sjuka grisar för att undvika smitta.
Streptococcus suis smittar vid slakt och om man äter smittat kött men det är svårt för fattiga bönder att avvara köttet även från ett sjukt djur. Streptococcus suis är konstant förekommande i grispopulationen i många länder, men ovanlig i Sverige.