Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
2.8.2005 14:36:25 / Agrolink
Fågelinfluensa på väg via Ryssland

En variant av fågelinfluensa som är farlig för människor kan komma att spridas från Sibirien till delar av EU. Det säger företrädare för de ryska veterinärmyndigheterna.

Risken är mycket stor att smittan som påträffats i Novosibirsk-trakten breder ut sig i Sibirien, skriver Svenska Dagbladet.

- Det finns också en möjlighet att fågelinfluensa kan spridas till EU genom att vilda fåglar från Kina kan ha kommit i kontakt med fåglar i Ryssland som sedan flyger vidare till Nederländerna, Frankrike eller andra platser, säger en tjänsteman i Moskva till Reuters.

I fredags kom bekräftelsen att fåglar i Novosibirsk-regionen smittats med viruset H5N1, som är farligt för människor, och inte med varianten H5N2 vilket först befarades. Viruset H5N1 är starkt sjukdomsalstrande och kan överföras från fåglar till människor. Några säkra fall där smitta spridits från människa till människa finns dock inte belagda.

Fågelinfluensa har även upptäckts hos höns på en gård Altai-regionen, som ligger mellan Novosibirsk och Kazakstan, uppger det ryska jordbruksdepartementet. Lokala veterinärmyndigheter ska vidta åtgärder för att begränsa smittan. Enligt läkare i Novosibirsk kommer avlivning av hönsfåglar att påbörjas på tisdagen i 13 byar, rapporterar AFP.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab