|
29.7.2005 / LF
Förordning om gårdsstöd
Statsrådet utfärdade förra veckan en förordning om vissa delar i gårdsstödet. Förordningen träder liksom den nya lagen om gårdsstödet i kraft på måndag, och den stadgar om indelningen i områden, stödtak för de produktionsbundna stöden och om trädessystemet.
Innehållet i förordningen följer det som producentorganisationerna och statsmakten tidigare kommit överens om i de här frågorna.
Som väntat indelas gårdsstödsområdena enligt de områden vi har sedan tidigare för referensskördarna, det vill säga A, B-C1 och C2-C4.
Vad gäller premierna för tjurar och stutar kan högst 75 procent av det nuvarande stödet utbetalas som produktionsbundet stöd. Statsrådet har nu fastställt ett stödtak på 24,42 miljoner euro. Det betyder att det produktionsbundna stödet blir cirka 69 procent av den nuvarande stödnivån med den produktion vi har i dag. För tackor och hongetter kan högst hälften av det nuvarande stödet bindas vid produktionen. Här har statsrådet satt stödtaket vid 850.000 euro. Det produktionsbundna stödet till timotejutsäde är 1,15 miljoner euro.
I och med övergången till gårdsstödet ändrar också reglerna för CAP-trädan. I den tillämpning av gårdsstödet som Finland har gått in för fastställer man trädesrätterna enligt gårdens trädesdugliga areal och trädesandelen inom det stödområde där gården finns.
Trädesduglig är den areal som var åker år 2003. Stödområdenas trädesandelar har fastställts till 8,8 procent på A-området, 7,7 procent på områdena B-C1 och 5,7 procent på områdena C2-C4.
Trädesrätternas värde motsvarar värdet på stödrätterna i det enhetliga stödet inom regionerna. Enligt jord- och skogsbruksministeriets beräkningar från i våras skulle det här stödet bli högst 248 euro per hektar på A-området, 197 euro på områdena B-C1 och 163 euro på områdena C1-C4. I praktiken torde hektarstöden bli lägre, närmast på grund av den senaste tidens utvidgning av åkerarealen.
De gårdsvisa tilläggsdelarna för mjölkgårdar, nötgårdar och potatis ingår inte i trädesrätterna.
För att få gårdsstödet måste man träda en areal som motsvarar trädesrätterna.
Gårdar med en areal som ger en beräknad skörd mindre än 92 ton har ingen CAP-trädesplikt och de får inte heller trädesrätter. Gränsen för den åkerareal som beräknas ge 92 ton är 30,66 hektar på A-området, 41,81 hektar på områdena B-C1 och 70,76 hektar på områdena C2-C4. När de här gränserna har fastställts har man räknat med 3 ton per hektar på A-området, 2,2 ton på områdena B-C1 och 1,3 ton på områdena C2-C4. De här beräknade skördarna är mindre än våra egentliga referensskördar. Det beror närmast på att hela åkerarelaen beaktas i gårdsstödet, inte bara den nuvarande CAP-arealen. Gårdar som helt och hållet drivs som godkända ekogårdar är befriade från träda.
Enligt förordningen är det tillåtet att som hittills använda trädesarealen för odling av så kallade non food grödor.
|
|