|
17.6.2005 / LF
Grundlagsutskottet vill ge stödrätterna till markägaren
Grundlagsutskottet i riksdagen tycker inte att stödrätterna för arrendemark borde tillfalla arrendetagaren då arrendeavtalet går ut. Vid utskottets behandling av det lagförslag som gäller tillämpningen av CAP-reformen kom man i onsdags fram till att man vill lägga till ett stycke i lagtexten som ger markägaren rätt att få stödrätterna då arrendekontraktet tar slut.
Enligt utskottets formulering så skulle stödrätterna övergå till arrendegivaren såvitt arrendetagaren och arrendegivaren inte sinsemellan kommer överens om annat och arrendetagaren inte kan få stödrätter ur den nationella reserven som kompensation.
Riksdagsman Nils-Anders Granvik (sfp) konstaterar att grundlagsutskottets ställningstagande går tvärt emot vad EU-förordningen säger.
- Jag ställer mig frågan om vad som har varit viktigast då grundlagsutskottet nu behandlat frågan, är det grundlagen, EU:s förordning eller politiska tolkningar?
I motiveringarna säger grundlagsutskottet att de tidigare föreslagna reglerna för överföring av stödrätter kan göra att arrendegivaren hamnar i en juridiskt orättvis situation, eftersom han riskerar förlora stödrätterna för sin egen mark.
Men eftersom man i detta sammanhang både talar om det enhetliga stödet och tilläggsdelarna så kommer grundlagsutskottets förslag enligt Granvik att leda till en ännu större orättvisa i andra riktningen. Till exempel sådana mjölkproducenter som är berättigade till tilläggsdelar och arrenderar en del av sin åkermark skulle tappa de stödrätter som härstammar från mjölkproduktionen om arrendekontrakten inte förnyas.
- Min åsikt är att man definitivt måste göra något åt detta problem, tilläggsdelarna kan ju i många fall vara större än det enhetliga stödet.
Ärendet kommer att behandlas i jord- och skogsbruksutskottet under torsdagen. Enligt vad LF erfar så kommer man där att försöka få fram en formulering som gör att arrendetagaren skulle få behålla tilläggsdelarna till stödet, även då arrendeperioden tar slut och arrendekontraktet inte förnyas.
Målet är att lagförslaget skall upp till första behandling i riksdagen ännu denna vecka och att lagförslaget skall kunna godkännas i riksdagen före midsommar.
|
|