Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.5.2005 / LF
Bråk om EU-budget hotar landsbygdsstöd
Dragkampen om EU:s långtidsbudget fortsätter. En snabb uppgörelse förefaller inte att vara i sikte. För jordbrukets del hotar nedskärningar på två fronter. Kostnaderna för Bulgariens och Rumäniens anslutning till EU kan bli dyra för jordbruket. Dessutom är det knappast möjligt att undvika strykningar i anslagen för landsbygdens utveckling.
Luxemburg har lagt fram ett kompromissförslag som går ut på att budgeten baserar sig på 1,1 procent av bruttonationalinkomsten. Det är en inbesparing med cirka 125 miljoner euro jämfört med kommissionens förslag. Kompromissen ligger något högre än det tak på 1 procent som de nettobetalande länderna kräver. I förslaget har Luxemburg sänkt anslagen för landsbygdens utveckling från 88,75 miljarder euro till något mellan 69 och 77 miljarder euro.
Under utrikesministermötet i söndags framgick att jordbruket sannolikt inte undgår nedskärningar. Trots protester från Polen och andra östeuropeiska länder tyder samtalen på att inbesparingar inom jordbruket inte är tabu. Anslagen till landsbygden kommer att ligga tydligt under det som kommissionen har föreslagit. Några exakta siffror har emellertid inte nämnts. Kompromissförslaget tar däremot inte ställning till den svåra frågan om finansieringen av Bulgariens och Rumäniens jordbruk. De nettobetalande länderna och nettomottagarna har inte enats om principerna för finansieringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab