Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
27.5.2005 / LF
Äggproduktionen ökar, konsumtionen minskar
Äggproduktionen ökat med nästan tre procent detta kvartal jämfört med samma tidpunkt förra året. Samtidigt visar en undersökning av Suomen Gallup Elintarviketieto att äggkonsumtionen har minskat svagt de senaste åren. Undersökningen tyder ändå på att det finns potential att öka konsumtionen, vilket skulle minska överproduktionen. En tredjedel av konsumenterna anser att de skulle kunna använda mera ägg speciellt till frukost och bakning.
Att äggen är inhemska, färska och goda är viktigt för största delen av konsumenterna och så gott som alla anser att äggpriset är lågt eller passligt. De faktorer som påverkar köpbeslutet mest är priset, förpackningsstorleken och tillgängligheten, men kvalitetens, smakens och produktionssättets betydelse har ökat. Golvägg och ekologiska ägg uppskattas mest bland konsumenterna, men bara lite över hälften kände till de olika produktionssätten och under hälften skillnaden mellan specialägg.
Enligt jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Tikes undersökning produceras 88 procent av äggen av klass A i burhönserier, 10 procent i golvhönshus och 2 procent är ekoägg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab