Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
Sockerpriset sjunker drastiskt
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vill sänka sockerpriset med 39 procent under en fyraårsperiod och priset på betor med 42,6 procent. Det slutliga sockerpriset skulle landa på 385 euro per ton.
Det framgår av ett förnyat förslag till sockerreform som Fischer Boel har presenterat för de övriga EU-kommissionärerna, enligt nyhetstjänsten Agrimanager. Därmed går Fischer Boel betydligt längre än sin föregångare Franz Fischler, som föreslår en sänkning av sockerpriset med 33 procent. Enligt kommissionens gamla förslag skulle garantipriset för socker sänkas från 632 euro per ton till 421 euro per ton. Med de nyaste sockerpriserna skulle betodlingen slås ut i talrika EU-länder. Kommissionen uppges förbereda omfattande kompensationer. Under reformens första år blir kompensationerna högre än under de följande åren. Endast i det fall att den frivilliga utförsäljningen av kvoter inte är tillräcklig i slutet av övergångsperioden, vill kommissionen sänka kvoterna. I framtiden blir det ingen skillnad mellan A- och B-kvoter.
Förslaget utgår från att odlarna själva finansierar kvothandeln över särskilda fonder. Sockerreformen får nämligen inte belasta EU-budgeten. Fischer Boel måste mangla igenom förslaget internt i EU-kommissionen, innan det kan presenteras officiellt den 22 juni.

Statsministern ger fullt stöd åt sockerbetsodlarna
Framtiden för sockerbetsodlingen är inte bara en fråga för sektorn själv, det är fråga om ett nationellt viktigt ärende. Det framgick tydligt ur det tal som statsminister Matti Vanhanen på onsdagen höll på ett seminarium i Helsingfors om sockersektorns framtid.
Matti Vanhanen lovade att regering och riksdag enigt står bakom kraven på att det även i framtiden måste finnas förutsättningar för att odla sockerbetor i Finland. Statsministern konstaterade att det i sockerreformen också långt handlar om principer.
- Till modellen för det europeiska jordbruket hör också principerna om mångfald och hållbar utveckling. Det passar inte ihop med de principerna att göra jordbruksproduktionen inom vissa regioner mera ensidig. Frågan är också principiell därför att den märkliga modell som kommissionen använder i förslaget till sockerreform i framtiden riskerar sprida sig till andra sektorer.
Också jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja betonade att reformen inte får genomföras så att sockerbetsodlingen försvinner från Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab