Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
Medlemsländerna förväntas fylla lucka i EU:s agrarbudget
I tvisten om EU:s långtidsbudget har EU-parlamentets specialkommitté lagt fram en kompromiss med inbesparingar på 47,5 miljarder euro. I förslaget föreslås att medlemsländerna bidrar med en delfinansiering av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Förslaget har utarbetats av parlamentets budgetexpert, tysken Reimer Böge och godkändes senaste vecka i specialkommittén. Förslaget innehåller inbesparingar på 47,5 miljarder euro för perioden 2007-2013. Därmed kunde man begränsa budgeten till 1,07 procent av den sammanlagda bruttonationalinkomsten. Det är inte långt ifrån de nettobetalande ländernas krav på högst en procent. Planen marknadsförs som ett allvarligt menat kompromissförslag för förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.
Åtta miljarder euro kan sparas genom att stryka bland stöden till jordbruket, menar kommittén. Böge kräver att medlemsländerna hjälper till att finansiera den gemensamma jordbrukspolitiken. Förslaget gick igenom trots protester från Frankrike och Spanien.
Egentligen borde finansieringen av jordbrukets kostnader vara fixerade för nästa sjuårsperiod. I samband med utvidgningsförhandlingarna beslöt EU:s stats- och regeringschefer i oktober 2002 att frysa ner utgifterna för jordbrukets marknadsordningar fram till 2013 på 2006 års nivå. I praktiken öronmärktes pengarna för jordbruket fram till år 2013 efter en uppgörelse mellan Frankrikes president Jacques Chirac och Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder. Men nu börjar man fingra på paketet.
Den springande punkten är finansieringen av jordbruket i de nya medlemsländerna Bulgarien och Rumänien. Man tvistar om kostnaderna, åtta miljarder euro, redan ingår i den gällande uppgörelsen, eller om anslaget ska finansieras som ett tillägg. Om inte, måste de direkta stödet till jordbruket i de gamla EU-15-länderna sänkas med nio procent, har agrarkommissionär Mariann Fischer Boel räknat ut. Hon har därför krävt en motsvarande höjning av jordbruksbudgeten.
EU-parlamentets specialkommitté anser att EU i stället borde spara. Den aktuella luckan på åtta miljoner euro kunde fyllas genom att medlemsländerna sträcker till medel för den gemensamma jordbrukspolitiken. En nationell delfinansiering med cirka tio procent har diskuterats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab