Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
Lagändringar om bruksavgifter för utsäde klara
Senaste vecka fastställdes ett par lagändringar som berör bruksavgifterna för eget utsäde. Lagändringarna gör det möjligt för växtförädlarna att via landsbygdsnäringsregistret få information om hur stor areal varje jordbrukare har av en viss växtsort. De uppgifterna används sedan för att växtförädlarna skall kunna uppbära bruksavgifter för utsädet.
För att en växtförädlare skall få uppgifterna krävs det ändå att sortens ägare och odlaren, eller i praktiken producentorganisationerna, har kommit överens om nivån på bruksavgifterna.
I praktiken kommer jordbrukarna inte att märka något av lagändringarna. Redan sedan tidigare har växtförädlarna fått uppgifter om odlingsarealerna via landsbygdsnäringsregistret som upprätthålls av jord- och skogsbruksministeriet.
Bakgrunden till lagändringen är att justitiekanslern konstaterade att det tidigare tillvägagångssättet var lagstridigt. Det fanns inga lagparagrafer som tillät ministeriet att sammanställa och lämna över uppgifterna till växtförädlarna. Men nu har vissa lagändringar gjorts i lagen om växtförädlarrätter och i lagen om landsbygdsnäringsregistret som gör det möjligt att överlämna uppgifterna. Vilka uppgifter som växtförädlarna skall få ur registret och hur de får användas är tydligt avgränsat i lagen. Det rör sig bland annat om odlingsarealer för de sorter som berörs, gårdssignum och en språkkod. Systemet med bruksavgifter för eget utsäde är gjort för att så rättvist som möjligt fördela kostnaden för växtförädlingen mellan användarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab