Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
Trycket ökar på broilersektorn
Verksamhetsförutsättningarna för broilersektorn håller på att ändra radikalt. Tidigare har man i Finland varit ganska väl skyddad mot importprodukter i dagligvaruhandeln genom att så stor del av fjäderfäköttet hos oss säljs färskt. Det konstaterade direktör Merja Leino från Atria på ett seminarium om broilermarknaden i tisdags. Hon förutspår att de globala trenderna kommer att ändra fjäderfäsektorn också i Finland.
I många EU-länder har importen från Sydamerika och Asien, främst Brasilien tagit stora marknadsandelar och det importerade broilerköttet är starkt på frammarsch också i Finland. Tidigare år har importen av fjäderfäkött varit ungefär 5 procent av konsumtionen. Vid årskiftet låg nivån på 7 procent och sedan dess har importen tydligt ökat. Tidigare importerades fjäderfäkött till restaurang- och storkökssektorn. Den ökning som nu sker består till största delen av kött som säljs till konsumenterna.
Enligt den senaste köttbarometern som gjorts av Suomen Gallup Elintarviketieto så importerades i januari 2,93 miljoner kilo fjäderfäkött till Finland, vilket är 45 procent mera än för ett år sedan.
Trots att importen ännu inte volymmässigt sett är speciellt stor så är Merja Leino oroad.
- Importen består enbart av de mera värdefulla köttdelarna och märks därför tydligare.
Importen sker främst i form av djupfrysta broilerfiléer. Då filéerna kommer till Finland tinas de upp, styckas, marineras och förpackas. Därefter säljs köttet vidare till konsumenterna som färskvara.
En av de största styrkorna för den inhemska fjäderfäproduktionen är sjukdomsläget. Förekomsten av till exempel salmonella är så gott som obefintlig. Sjukdomsläget ger också Finland möjlighet att kräva att det kött som importeras till landet är salmonellafritt. En möjlighet som kommer att finnas kvar åtminstone till år 2009, enligt Jaana Husu-Kallio vid EU-kommissionens direktorat för hälso- och konsumentfrågor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab