Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
ÖSP och Finska foder diskuterar transportersättning
Österbottens svenska producentförbund har diskuterat följderna av nedläggningen av Finska foders enhet i Vasa.
ÖSP:s styrelse har kommit med ett förslag om att Finska foder skulle stå för en del av de transportkostnader som nu uppstår för jordbrukaren, säger ÖSP:s ordförande Mats Nylund.
Nedläggningen kommer att ha störst inverkan för de jordbrukare som hittills transporterat hela eller en del av sin spannmålsskörd till Vasa-fabriken. Då spannmålsmottagningen upphör kommer det bland annat att uppstå logistiskproblem om vilket ÖSP nu diskuterat med anskaffningsdirektör Reijo Laine och fabrikschef Ari Kulmala på Finska foder.
ÖSP ville diskutera förslaget med Finska foder i och med att liknande lösningar har använts inom spannmålshandeln tidigare och används också i dag av spannmålsuppköpare, konstaterar Jonas Laxåback som är ÖSP: s verksamhetsledare. Ett fall där transportersättning använts var när Helsingin Mylly inte längre tog emot ekovete i Gamla Vasa. Helsingin Mylly stod då för en del av transportkostnaderna till Södra Finland. Reijo Laine anser att ÖSP:s förslag om transportersättning för lokala producenter är förståeligt då en verksamhet på en betydande mottagningspunkt slutar. Han hoppas att Finska foder i samarbete med spannmålsuppköpare kunde bygga upp en fungerande lösning då mottagningen upphör i Vasa. ÖSP:s förslag kommer också i ett så tidigt skede att det ännu finns tid att grundligt fundera över förslaget. Spannmålsmottagningen i Vasa fortsätter dock ännu denna höst och man planerar att köra ner fabrikens verksamhet till sommaren 2006.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab