Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.5.2005 / LF
Åländskt pilotprojekt för miljövänligare fiskodling
I Brändö i Ålands skärgård har man i vår dragit igång ett pilotprojekt för att utveckla miljövänligare metoder för fiskodling. Samtidigt prövar man även på odling av nya arter som abborre och gös. Totalt handlar det om en investering på 300.000 euro.
Fiskodlingen kritiserats hårt på hemmaplan för att medverka till övergödningen av havsvattnet. Därför har Brändö Lax, med många brändöbor som ägare, tillsammans med företaget Caelum, som ingår i åländska företagskonglomeratet Eriksson Capital i Mariehamn, bildat det gemensamma bolaget Nova Perch, för att försöka utveckla miljövänligare odling.
Den nya typ av specialutvecklade odlingskassar som nu i maj monterats i Brändö är utformade som stora runda badbaljor, med täta sidor och botten. Cirka 1.000 kubikmeter havsvatten per timme pumpas in i kassen för att syresättningen av vattnet ska vara tillräckligt effektiv. När vattnet sommartid är varmare behövs större genomströmning för att fisken ska få tillräckligt med syre.
Det mesta av vattnet som pumpas in i odlingsbassängerna rinner tillbaka ut i havet. Endast 10 kubikmeter vatten i timmen renas. Men eftersom fodret och fiskens avföring är tyngre än vattnet sjunker de till bottnen och kan med jämna mellanrum avlägsnas ur kassen. Kassarnas bottenslam analyseras noga för att se hur mycket av näringsämnena man får bort på det här sättet. Sedan komposteras avfallet för att kunna användas som jordförbättringsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab