Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
19.5.2005 09:56:25 / Agrolink
Jordbrukarna nöjda med övervakningen av jordbruksstödet

Jordbrukarna anser att övervakarna utför sitt arbete på ett kompetent och sakligt sätt. Många jordbrukare är dock oroliga för att av misstag bryta mot stödförordningarna.

Det här framgår av en enkät som jord- och skogsbruksministeriet låtit utföra. Syftet med enkäten var att utreda jordbrukarnas åsikter om övervakningen av jordbruksstödet.

Mätt med skolbetyg var totalbetyget för övervakningsbesöken över 8 för samtliga TE-centraler. Nästan alla TE-centraler förbättrade sitt totalbetyg jämfört med den föregående enkäten som utfördes 2002.

Två tredjedelar av jordbrukarna ansåg att systemet för jordbruksstöd är besvärligt. Totalt 60 procent av de jordbrukare som svarade på enkäten uppgav att de regelbundet eller ibland använder utomstående hjälp för stödansökningarna. Mest anlitades rådgivningsorganisationens konsulter, privata stödansökningsassistenter samt producentorganisationens EU-assistenter. Enligt enkäten var jordbrukarna mycket nöjda med de tjänster som erbjuds av kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter.

Största delen, det vill säga 80 procent, av de jordbrukare som svarade på enkäten ansåg att övervakning av stöden är nödvändig för att undvika missbruk. Däremot är jordbrukarnas negativa inställning till EU fortfarande på samma nivå som i enkäten år 2002. Sammanlagt 54 procent av de som svarade förhåller sig ganska eller mycket negativt till EU.

Uppgifterna baserar sig på resultaten av en enkät som Taloustutkimus Oy utfört i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet. Syftet med enkäten var att utreda jordbrukarnas erfarenheter av ansökan om jordbruksstöd samt av övervakningen av stöden. Undersökningen analyserade också de förändringar i kundbelåtenhet som skett från år 2002 till år 2004. Enkätmaterialet insamlades år 2004 på gårdar som omfattades av stödövervakning. Enkäten besvarades av 1 955 jordbrukare och svarsprocenten var 57. Ministeriets avsikt är att utnyttja undersökningsresultaten i utvecklingen av gårdsövervakningen, övervakarnas arbete samt systemet för stödansökan.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab