Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2005 / LF
Fårregistret bordlades - öronmärken obligatoriska i juli
De nya reglerna för märkning av får och getter gäller från och med den 9 juli i år, meddelar jord- och skogsbruksministeriet. Däremot får planerna för det nya får- och getregistret tillsvidare vila.
- Diskussioner om att skapa ett stort produktionsdjursregister har förts, berättar veterinäröverinspektör Jessica Löfgren-Eriksson vid ministeriet.
Om ett sådant register skapas innebär det att alla de nuvarande djurregistren slås ihop till ett enda stort register, som även omfattar får och getter. Att skapa ett sådant register räknar Löfgren-Eriksson tar 1-2 år. Hon säger att ett skilt fårregister inte ännu är uteslutet, om det visar sig att systemet med förflyttningsdokumenten blir för krångligt och beslutet om ett sammanslaget produktionsdjursregister dröjer eller förkastas.
Förflyttningsdokument som används för att meddela om förflyttning av får och getter tas i bruk samtidigt med den nya öronmärkningen, alltså i juli. Förflyttningsdokumenten används tills ett nytt register för får och getter är i bruk, oberoende om det blir ett självständigt register eller en del av ett sammanslaget produktionsdjursregister.
Märkningssystemet för får och getter har skjutits upp flera gånger. Först var det meningen att systemet skulle tas i bruk vid årsskiftet, sedan meddelades den första maj som nytt datum, och nu är det alltså juli som gäller. Löfgren-Eriksson uppger att orsaken till dröjsmålet är att lagstiftningsarbetet inför det nya märkningssystemet dragit ut på tiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab