Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2005 / LF
Normal vårsådd och växtlighet
I Nyland och Egentliga Finland är sådden redan långt genomförd, men kalla nätter har fördröjt grodden. I stort är starten för odlingssäsongen helt normal för årstiden, säger ProAgria i sin rapport.
Kölden och torkan på våren har fördröjt rågens och höstvetets vegetation. Höstsorterna har däremot övervintrat normalt. Kalla nätter har även fördröjt gräs- och vallväxterna även om övervintringen var normal.
Det torra vädret har gjort att man i södra Finland redan för ett par veckor sedan kunde inleda sådden. Man uppskattar att närmare 90 procent av vårvetet, 80 procent av havren och 70 procent av kornet är sått.
I Nyland och Egentliga Finland är praktiskt taget alla sockerbetsodlingar sådda. Trots kalla nätter sticker plantorna redan upp.
Nästan alla nypotatisplanteringar under duk i Egentliga Finland är i plantstadiet. Kölden har hållit tillbaka odlingen. Sommarpotatis sätts nu i hela södra Finland. I södra Österbotten har inte bara kölden fördröjt potatisodlingen, utan också problem med svampsjukdomar i sättpotatisen.
Beträffande fruktträd, buskar, bär och andra grönsaker är växtligheten helt enligt normal tidtabell.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab