Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2005 / LF
Kan camelina ersätta betor?
Kan oljeväxten Camelina sativa, d.v.s. oljedådra, åtminstone delvis ersätta sockerbetsodlingen ifall denna faller bort? Frågar man Raisio, som nu söker kontraktsodlare för camelina, är svaret ja.
Camelina innehåller det hälsosamma växtfettet alfalinolen omega-3 som hjälper mot hjärt- och blodkärlssjukdomar. Därmed har matolja från camelina hälsofrämjande egenskaper och skall lanseras som funktionellt livsmedel.
Hittills har man gjort kontrakt med över 200 odlare omfattande en areal på drygt 2.000 hektar. Raisio lovar för i år att betala 530 euro per ton vilket gör den till en konkurrensduglig åkerväxt. Camelinaodlare är berättigade till lfa- och miljöstöd. Från och med nästa år beviljas även CAP-stöd.
Enligt verksamhetsledare Bjarne Westerlund vid NSP är det ändå ifrågasatt huruvida camelina blir lönsam. Han vågar ännu inte rekommendera den åt odlarna.
- Man ska vara försiktig med nya växter innan man känner till alla fakta, inte minst odlingstekniken. Jag har inte vetskap om att någon NSP:are skulle ha gjort camelina-kontrakt med Raisio. Det blir intressant att se hur det utfaller.
Bjarne utesluter ändå inte möjligheten att camelina kan bli en ersättande gröda till betor.
- I alla fall är spannmålen det inte. Prisen är för låga och skulle ytterligare falla med ökad odling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab