Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2005 / LF
Beslut om sockerreform väntas i november
En majoritet av EU-länderna räknar med att den kommande sockerreformen klubbas av i november. Det framgick vid jordbruksministrarnas informella träff i Luxemburg i början av denna vecka.
Tysklands jordbruksminister Renate Künast tror inte att enbart sänkta kvoter räcker till för att EU ska minska sin sockerproduktion i den utsträckning WTO kräver. Vid ministerträffen inskärpte Künast att priset måste sänkas betydligt, så att betor endast kan odlas i gynnsamma regioner.
- För kvotsocker kan kompensationer betalas, men inte för C-socker. Kompensationerna måste emellertid finansieras via fonder av sockerbranschen själv, och inte via EU-budgeten, sade Künast.
Om man tolkar Frankrikes jordbruksminister Dominique Busserau rätt, är Frankrike på väg att acceptera en reform. Den franska ståndpunkten har hittills gått ut på att skynda långsamt.
Busserau konstaterade att EU inte har något annat val än att reformera. Ett beslut måste tas i november, konstaterade den franske ministern. Vad EU behöver är en god kompromiss, tillade han.
- EU måste därför skynda på processen för att kunna lägga fram en övertygade lösning, i synnerhet beträffande C-sockret, inskärpte Bussereau.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel anser att det ännu finns möjligheter att skydda den egna marknaden. Hon uteslöt emellertid inte att sockerpriset kan komma att sänkas mer än de 33 procent som hittills har föreslagits. Fischer Boel vill lägga fram sitt nya förslag den 22 juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab