Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
13.5.2005 / LF
EU-direktiv för markskydd läggs fram i oktober
En sjättedel av Europas åkerjordar hotas av förstörelse. I Östeuropa är en tredjedel av åkermarken drabbad. Det framgår av en ny kartläggning över marktillståndet i Europa. EU-kommissionen vill i höst lägga fram ett direktiv med enhetliga standarder för markskyddet.
Bland orsakerna till jordförstörelsen anges bland annat konstgödsling och jordpackning, men också industriella utsläpp. Totalt är 16 procent av åkermarken i Europa hotad av jordförstörelse i en omfattning som snabbt kan göra den obrukbar för odling. I Östeuropa är det 30 procent.
Uppgifterna härstammar från den första atlasen över marktillståndet i Europa, som har publicerats av EU:s naturvetenskapliga forskningsinstitut Joint Reserarch Center. Arbetet kartlägger markens tillstånd i 40 europeiska länder.
EU:s miljökommissionär Stavros Dimas är alarmerad av siffrorna. Han anser att EU måste stävja utarmningen av jordarnas begränsade resurser.
- Förstörda marker är förlorade för alltid, säger Dimas.
Efter vatten- och luftdirektiven planerar kommissionen ett markskyddsdirektiv med enhetliga EU-bestämmelser mot jordförstörelse. Ett förslag ska läggas fram i oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab