Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.5.2005 / LF
Finländarna efterlyser information om genmat
Två tredjedelar av finländarna anser att de vet för litet om genteknik inom jordbruket. Däremot oroar sig bara fjorton procent över eventuella konsekvenser av genlivsmedel. Det framgår av Eurobarometers senaste undersökning över EU-medborgarnas inställning till miljöfrågor.
Enligt undersökningen oroar européerna sig mest över konsekvenserna av kontakten med hälsovådliga kemikalier i produkter som används dagligen. Hela 41 procent av befolkningen önskar mer information.
Med 51 procent ligger finländarna något över genomsnittet. Mest oroar sig svenskarna, medan italienare och spanjorer inte låter sig bekymras i någon större utsträckning.
Användningen av genteknik i livsmedel är den näststörsta källan till oro för européerna. Den största misstron registreras i Österrike, där genmaten oroar 43 procent av befolkningen. Av finländarna är det bara 14 procent som oroar sig över genmat.
Däremot önskar sig 66 procent av finländarna mer information om genteknik, vilket är det högsta värdet i EU. Portugiser och polacker är minst intresserade.
Jordbrukets användning av kemiska bekämpningsmedel bekymrar 29 procent av medborgarna i EU-25. De största raterna, 43 procent, noteras i Grekland och Slovenien. Av finländarna anser bara 13 procent att detta är ett problem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab