Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2005 / LF
EU höjer anslaget för intervention
Drygt 112 miljarder euro är slutsumman i EU-kommissionens preliminära förslag till budget för år 2006. Kommissionen har höjt anslaget för spannmålsintervention med 416 miljoner euro. I stället sparar man inom mjölksektorn.
Budgeten för 2006 är den sista budgeten inom Agenda 2000, den fleråriga budgetplan som länderna enades om år 2000. Budgeten för år 2007 blir på motsvarande sätt den första i budgetplanen 2007-2013, som länderna ännu grälar om.
Utgifterna för jordbrukets marknadsordningar stiger nästa år med två procent till 43,641 miljarder euro. Ökningen härleds huvudsakligen från de stegvis höjda direktstöden till de nya EU-länderna. Enligt överenskommelsen om EU-utvidgningen höjs stöden nästa år från 25 till 30 procent.
Nästa års budget avspeglar också agrarreformens regler om moduleringen av direktstöden till EU-15 till förmån för landsbygdsutvecklingen. Moduleringen på tre procent medför att 655 miljoner euro omfördelas från den första till den andra pelaren i jordbrukspolitiken.
Budgetutgifterna för programmen för landsbygdens utveckling stiger med 13,6 procent, jämfört med 2005, uppger kommissionen. Därmed vill EU bana väg för nya aktiviter och arbetsplatser på landsbygden. Anslagen på 7,8 miljarder euro för landsbygdens utveckling uppges stå i enlighet med den så kallade Lissabonstrategin och unionens övergripande målsättningar.
Stöden till EU:s minst utvecklade regioner ökar betydligt, främst som en följd av utvidgningen med tio nya medlemsstater. Infasningen av betalningarna för de regionala stöden kompletteras stegvis, enligt avtalet för EU-utvidgningen. Utestående förpliktelser som har ingåtts för budgetperioden 2000-2006 bidrar till höjningarna.
Det förslag som kommissionen nu har presenterat är att betrakta som ett första utkast. Själva budgetförslaget fastställs av ministerrådet i juli. Därefter behandlas förslaget parlamentet och vidare i rådet. Enligt den gällande tågordningen ska parlamentet anta den slutliga budgeten i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab