Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
6.5.2005 / LF
Spanien i spetsen för stödbedrägerier
EU-kommissionen kräver 277 miljoner euro i återbetalningar av länder där jordbruksstöd har beviljats på felaktiga grunder. Överst på listan står Spanien med hela 135 miljoner euro.
Bristerna i administrationen av jordbruksstödet och de regelrätta bedrägerierna har tilltagit det senaste året. I samband med de två senaste delrevisionerna låg motsvarande belopp i storleksklassen 120 miljoner euro.
Kommissionen har funnit brister och felaktigheter i administrationen av stöd hos tio EU-länder. Finland och Sverige hör som vanligt till de länder där allt har gått korrekt till.
I Spanien har revisorerna påträffat betydande brister i kontrollsystemet och regelrätta bedrägerier. De allvarligaste förseelserna noteras i samband med linodlingen, där stöden måste återbetalas till 100 procent.
Bedrägerierna skedde åren 1998-2000 och skadorna beräknas till 113,4 miljoner euro. Därutöver föranleder bristande kontroller inom sektorerna lin och hampa återbetalningar till ett belopp av 21 miljoner euro.
Italien brukar toppa listan, men klarar sig denna gång med en andraplats. Italien återbetalar 69 miljoner euro i straff för överskridningar av taket för olivodlingen. I Grekland brister det i förvaltningen. Stöd för kulturväxter har utbetalats utan att ansökningarnas riktighet har kontrollerats. Av Grekland vill EU-kommissionen ha drygt 25 miljoner euro.
I Frankrike har bristfälliga nyckelkontroller noterats i samband med kompensationsstöden till bananodling samt diverse andra bristfälligheter. Totalt ska Frankrike betala drygt 18 miljoner euro till EU.
Tyskland måste betala tillbaka 17,6 miljoner euro, då kommissionen inte har godkänt alla utgifter i anslutning till exporten av levande nötboskap. Dessutom noteras mindre felaktigheter i beräkningen av stödet för offentlig lagerhållning.
Storbritannien ska betala tillbaka 10 miljoner euro för brister i samband med djurpremierna. Smärre belopp påförs Belgien, Danmark, Nederländerna och Portugal för bagatellförsummelser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab