Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2005 / LF
Hopp finns om mera stöd till får och getter
Som det nu ser ut kommer nedskärningarna i det nationella stödet till tackor och getter inom A- och B-områdena inte att bli så radikala som väntat. I måndags godkände lantbruksförhandlarna ett förslag till hur de sektorvisa stödtaken för det nationella stödet skall omfördelas. Förslaget behandlas nästa vecka av statsrådet, varefter ärendet skickas till EU-kommissionen för notifiering.
År 2004 var stödtaket för det nationella stödet till tack- och getsektorn inom A- och B-områdena 1,37 miljoner euro. Genom de nedskärningar i stödet som är en följd av 141-avtalet så skulle stödsumman detta år vara endast 430.000 euro och år 2007 sjunka till 410.000 euro.
Stödminskningarna skulle på många får- och getgårdar uppgå till flera tusen euro per år. Eftersom får- och getgårdarna är mindre än gårdarna i medeltal och redan sedan tidigare dras med dålig lönsamhet så hotar de drastiska nedskärningarna i nationella stödet hela näringen i södra Finland.
Av den anledningen föreslår lantbruksförhandlarna nu att stödsumman till får- och getsektorn i år höjs från 430.000 euro till 910.000 euro. Justeringen görs genom att motsvarande summa dras bort från de övriga husdjursstöden och växthusstöden som betalas enligt artikel 141.
Eftersom stödsummorna till de övriga sektorerna är betydligt större, har överflyttningen av pengar till får- och getsektorn närmast marginell betydelse. Totalt betalas i år 100 miljoner euro i nationellt stöd enligt artikel 141.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab