Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2005 / LF
Livsmedelsövervakningen revideras
Regeringen godkände senaste vecka en proposition om en ny livsmedelslag som skall lämnas till riksdagen. Lagen som beräknas träda i kraft i början av nästa år ersätter bestämmelserna i tre gällande lagar.
Den nya livsmedelslagen skall ersätta den gällande livsmedelslagen och lagen om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel. Dessutom skall kapitlet om livsmedelshygien i hälsovårdslagen upphävas.
Enligt den nya lagen utvidgas livsmedelsövervakningen till att omfatta all primärproduktion av livsmedel. I dag är det endast mjölkgårdar som övervakas regelbundet.
För att garantera att livsmedlen är säkra och förenliga med bestämmelserna förutsätter man egenkontroll av alla aktörer i livsmedelsbranschen. Enligt den nya lagen blir regelbunden myndighetskontroll avgiftsbelagd, men en välfungerande egenkontroll minskar kontrollbehovet och således också avgifterna.
Den årliga kontrollavgiften per aktör kommer att variera från några tio euro till ett par tusen euro beroende på företagsverksamhetens natur och omfattning och nivån för egenkontrollen.
Reformen av livsmedelslagstiftningen har aktualiserats bland annat av EU-lagstiftningen och grundlagsreformerna. Statsrådet fattade på hösten år 2003 ett principbeslut om utvecklingen av livsmedelslagstiftningen.
I enlighet med principbeslutet föreslår man i den nya lagen att ansvaret för övervakningen av handeln med animaliska livsmedel på den inre marknaden, det vill säga övervakning på den första ankomstplatsen, överförs från kommunerna till Livsmedelsverket. På det här sättet vill man säkerställa att övervakningen är på en tillräckligt hög nivå när EU:s inre marknad utvidgas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab