Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
6.5.2005 / LF
Miljöstödet har främjat naturens mångfald på Åland
Naturen i jordbruksmiljöer har bevarat sin mångfald betydligt bättre inom Åland än på det finska fastlandet. Artrika ängar och hagar har hittats 5-20 gånger fler än i motsvarande jordbruksområden på det finska fastlandet. Åland har också i högre grad riktat miljöstödet till bevarandet av naturens mångfald än vad man gjort på fastlandet. Denna starka satsning på mångfalden har främjat bevarandet av den rika floran och faunan i de åländska jordbruksmiljöerna, uppger Finlands miljöcentral (SYKE).
På naturbeten iakttogs ett stort antal växter som klassas som hotade, så som solvända, sandlök, backnejlika och majviva, samt hotade fjärilar såsom allmän slåttergräsfjäril, hökblomsternätfjäril och allmän ängssmygare. Flera ängsarter, som numera har blivit sällsynta på det finska fastlandet, förekommer fortfarande allmänt på åländska ängar som livskraftiga populationer.
Landskapets strukturella drag påverkade även fågelarternas förekomst. De fågelarter som gillar betesmarker och ängar var på Åland artrikare än i en motsvarande undersökning på det finska fastland. Också de arter som trivs i landsbygdens gårdsmiljöer var vanligare på Åland, medan de egentliga åkerarterna var mindre vanliga på Åland än på det finska fastlandet.
Det är lätt att förstå varför ängsarterna är så livskraftiga på Åland eftersom det finns fem till tjugo gånger mera ängar och hagmarker på Åland än i motsvarande undersökta områden i fastlandets jordbruksbygder.
Åland har sitt eget program för jordbrukets miljöstöd. På Åland satsar man mera på att uppehålla naturens mångfald än vad man gör på det finska fastlandet. Ungefär 21 procent av miljöstödet på Åland har riktats till stödformer som främjar naturens mångfald medan den motsvarande andelen på fastlandet är 2-3 procent.
Ett av de centrala målen för miljöstödet på Åland är att den omfattande användningen av naturbeten skall fortsätta även i framtiden. Därmed är stödet till naturbeten en viktig del av miljöstödets basstöd och inte endast en specialåtgärd såsom på det finska fastlandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab