Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.4.2005 / LF
EU-kommissionen omprövar LFA-kriterier
De flesta EU-länder är missnöjda med kriterierna för LFA-områden i den nya förordningen om landsbygdsutveckling. Det framgick av den diskussion som EU:s jordbruksministrar förde på tisdagen. EU-kommissionen vill nu ompröva förslaget till kriterier.
Den europeiska revisionsrätten klandrar sedan länge kriterierna för hur stöden till de så kallade mindre gynnade områdena fördelas i EU. Revisionsrätten konstaterar att kriterierna härstammar från 1970-talet och är föråldrade. Dessutom definieras mottagarområdena på olika sätt av de enskilda medlemsstaterna.
Det förslag till nya kriterier för LFA-områden som kommissionen har utarbetat faller emellertid inte medlemsländerna i smaken. Alltför många områden som nu är berättigade till stöden, skulle förlora det.
Generellt anses det inte acceptabelt att länder med sämre klimat ska falla ur systemet med den planerade översynen.
Men det är inte endast nordliga länder som Sverige och Finland som skulle bli lidande. I Spanien riskerar odlare i den välmående turistregionen Marbella att förlora sina stöd, likaså mjölkbönderna i Galicien. Spanien anser att kommissionens förslag bör omarbetas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab