Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
29.4.2005 / LF
EU utarbetar handlingsplan för hållbart skogsbruk
Samhället ställer nya krav på skogsbruket som måste reagera på utmaningarna. Det hävdar EU-kommissionen, som vill ta fram en handlingsplan för ett hållbart skogsbruk i den europeiska unionen. Skogarna kan och bör användas mångsidigare, understryker kommissionen.
Framstöten har initierats utgående från den skogsbruksstrategi som EU antog år 1998. I strategin betonar EU betydelsen av skogens mångsidiga roll och en hållbar skogsförvaltning. Skogens viktiga ekologiska, ekonomiska och sociala funktioner för samhällsutvecklingen bör bevaras.
I sin utvärdering drar kommissionen slutsatsen, att det hållbara skogsbruket sedan 1998 har gjort framsteg på såväl nationell som gemenskapsnivå. De flesta medlemsländer har infört egna skogsbruksprogram som är förenliga med åtgärderna på EU-nivå.
Enligt EU-kommissionen visar skogsbruksstrategin att skogarna kan utnyttjas mångsidigare i det moderna samhället, och att detta uppskattas av allmänheten. En handlingsplan för hållbart skogsbruk kunde ge impulsen att omvandla skogsbruksstrategin till en dynamisk process, resonerar kommissionen.
- Det hållbara skogsbruket spelar en viktig roll för utvecklingen av landsbygdens regioner. Man får heller inte underskatta skogarnas betydelse för våra förpliktelser att upprätthålla biodiversiteten och bromsa klimatförändringen, säger agrarkommissionär Mariann Fischer Boel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab