Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.4.2005 / LF
ÖSP:s styrelse: Betala ut de nationella stöden i tid!
Utbetalningen av de nationella stöden för 2004 har uppskjutits med flera månader, konstaterar Österbottens svenska producentförbunds styrelse. Jord- och skogsbruksministeriet hänvisar till att utbetalningen fördröjts på grund av att beräkningsgrunderna för de nationella stöden har ändrats. Denna försening har även påverkat utbetalningen av förskotten för de nationella husdjursstöden för 2005.
Detta är ett samband som ÖSP: s styrelse inte kan förstå, eftersom de nationella stöden för 2005 kommer från anslagen för ett annat budgetår.
Informationen om att utbetalningen av förskotten försenats kommer också i ett så sent skede att jordbrukarna inte har möjlighet att diskutera betalningstidpunkten för bl.a. räntor, amorteringar och förnödenhetsanskaffning.
ÖSP:s styrelse anser att Jord- och skogsbruksministeriet har en skyldighet att se till att utbetalningen av förskotten sker under motsvarande tid som tidigare år. Därtill har det skett en betydande fördröjning av skördeskadeersättningarna som ytterligare försämrat flere jordbrukares ekonomiska situation.
ÖSP kräver att Svenska lantbruksproducenternas centralförbund vidtar åtgärder så att Jord- och skogsbruksministeriet inleder utbetalningen av förskotten. Samtidigt bör utbetalningsrutinerna ses över så att jordbrukarna garanteras utbetalning av stöden vid utlovad tidpunkt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab