Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.4.2005 / LF
Minskningen i antalet lantbruk mattades av
I Finland fanns år 2004 sammanlagt 72.054 lantgårdar, vilket är nästan 28.000 gårdar färre än år 1995 när Finland anslöt sig till Europeiska Unionen. Under de senaste åren har minskningen i antalet gårdar emellertid börjat gå långsammare, uppger Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationscentral, som publicerat de senaste statistikuppgifterna för år 2004.
Den genomsnittliga åkerarealen växte med nästan en hektar från förra året. Den odlade åkerarealen på finländska lantgårdar var i genomsnitt 31,4 hektar per gård år 2004. Gårdarnas genomsnittliga åkerareal har ökat under de senaste åren med 0,5-1 hektar årligen.
I Finland fanns litet över 2,2 miljoner hektar odlad jordbruksmark år 2004. Denna siffra har inte ändrats nämnvärt under de senaste åren trots att gårdarnas genomsnittliga åkerareal ökat, för gårdar har lagts ned i samma takt.
År 2004 hade sammanlagt 22.882 gårdar nötkreatur i Finland. 22.258 gårdar bedrev nötkreatursskötsel som sin huvudproduktionsinriktning och 17.490 av dessa gårdar var mjölkboskapsgårdar.
Jämfört med år 2003 minskade antalet nötkreatursgårdar med knappa 1.400 gårdar, cirka 6 procent. Samtidigt ökade det genomsnittliga djurantalet med ett nötkreatur per gård.
Antalet gårdar som bedriver svinskötsel sjönk med cirka 7 procent från föregående år. Det skedde en rejäl ökning på 16 procent i antalet gårdar som bedrev fårskötsel som sin huvudproduktionsinriktning, vilket förklaras i huvudsak med att statistikföringen av fårskötseln effektiverats.
Antalet gårdar som uppföder fjäderfä minskade däremot med cirka 240 gårdar, cirka 12 procent. Antalet gårdar som bedriver fjäderfäskötsel som sin huvudproduktionsinriktning blev emellertid nästan oförändrat, antalet minskade med knappt en procent.
Antalet gårdar som bedriver spannmålsodling som sin huvudproduktionsinriktning bevarades relativt oförändrat jämfört med föregående år. Antalet gårdar som specialiserat sig på odling av specialväxter minskade med ett par procentenheter, medan antalet gårdar som specialiserat sig på annan växtproduktion ökade med cirka 3 procent.
Liksom under föregående år var den allmännaste huvudproduktionsinriktningen på gårdarna spannmålsodling, som bedrevs av cirka 40 procent av gårdarna år 2004. Som stark tvåa följde mjölkboskapsskötseln: gårdarna som specialiserat sig på den utgjorde cirka en fjärdedel av alla gårdar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab