Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.4.2005 / LF
Scrapie hos finländsk get
Scrapie har konstaterats hos en get i Västra Finland. Geten avlivades i början av april, och transporterades till Honkajoki för destruktion. Provet som togs vid destruktionsanstalten var scrapiepositivt, meddelade jord- och skogsbruksministeriet på onsdagen.
Den scrapiepositiva geten har tillsammans med en annan get varit sällskapsdjur. Från getternas hemgård har inga livsmedel för försäljning levererats. Två dagar före avlivningen flyttades de två getterna till en annan gård, där de avlivades. Tio andra getter som varit i samma utrymme som den sjuka geten avlivas och undersöks.
Scrapie konstaterades i Finland för första gången i november 2002. Den nu scrapiepositiva geten hade tidigare vistats på en gård, där det även fanns getter från besättningen som konstaterades smittad år 2002. Smittan härstammar sannolikt härifrån. På denna gård finns inte längre några getter.
Förra sommaren påvisades scrapie hos ett får i Norra Finland. Då var det frågan om den atypiska scrapievarianten Nor98. Det nu aktuella fallet har ingen förbindelse till förra sommarens Nor98-fall.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab