Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
22.4.2005 / LF
EU-länder grälar om ekofoder
EU:s medlemsländer grälar om den högsta tillåtna andelen konventionellt foder inom den ekologiska produktionen. Länderna måste enas om en kompromiss senast i augusti då de nuvarande undantagsreglerna löper ut.
De nuvarande reglerna tillåter ekologiska producenter att utfodra idisslare med upp till tio procent foder som härstammar från konventionell odling. För djurslag som svin och fjäderfä tillåts tjugo procent. Undantagsbestämmelsen löper emellertid ut den 24 augusti i år.
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som går ut på att ekologiska producenter måste använda minst 95 procent ekofoder för icke-idisslare. För idisslare gäller 100 procent ekofoder.
Alternativt kan kommissionen gå med på att tillåta 95 procent ekofoder för idisslare och 90 procent ekofoder för övriga djurslag under det första året.
Från år 2006 skulle procentsatserna höjas till 100 respektive 95 procent. År 2007 skulle konventionellt foder helt försvinna ur den ekologiska produktionen.
Flera medlemsländer går emot förslaget och hänvisar till att det råder brist på tillgängligt ekofoder. För växande grisar och fjäderfä är det svårt att få tag i ekologiska proteinfodermedel.
Om EU inte kan enas om en kompromiss före augusti, förbjuds användningen av konventionellt foder helt och hållet inom den ekologiska produktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab