Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
22.4.2005 / LF
Flera öststater knackar på EU:s dörr
Nya länder står i kö för att bli medlemmar i EU. I höst ska kommissionen inleda förhandlingar om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Serbien-Montenegro. Avtalet är det första steget i riktning mot landets medlemskap i EU.
Kommissionen i Bryssel har antagit en så kallad genomförbarhetsstudie där det konstateras, att landet har gjort tillräckliga framsteg som motiverar att förhandlingarna inleds.
Kandidatländerna Bulgarien och Rumänien fick nyligen grönt ljus för sitt inträde av Europaparlamentet. Anslutningsfördraget för båda länderna kan därmed undertecknas den 25 april enligt den ursprungliga planen. Meningen är att länderna ska anslutas till unionen den första januari 2007.
EU:s regeringschefer enades före jul om att inleda medlemsförhandlingarna med Kroatien den 17 mars. Men förhandlingarna har skjutits på framtiden med hänvisning till att regeringen i Zagreb inte samarbetar med krigstribunalen i Haag.
Kroatien är det andra landet i forna Jugoslavien som har ansökt om medlemskap. Slovenien var först ute och blev medlem i maj förra året.
Makedonien lämnade in ansökningshandlingarna i mars senaste år. Makedoniens förhoppningar är att förhandlingar om medlemskap ska kunna inledas redan nästa år. Ambitionen är att bli medlem under år 2010. EU-kommissionen ska ta ställning till Makedoniens status som kandidatland i november.
Turkiet har de senaste månaderna kritiserats för bristande reformberedskap. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan bestrider dock reformovilligheten och lovar att hans regering gör allvarliga ansträngningar för att uppfylla EU:s kriterier.
- Turkiet kommer att fullfölja sina löften och regeringen vill inleda medlemsförhandlingarna den tredje oktober som planerat, sade Erdogan i ett anförande i Ankara tidigare denna vecka.
Jordbruket anses vara en viktig orsak till att EU vill skjuta medlemskapet möjligast långt framåt i tiden. Enligt experter måste jordbruksproblemen först lösas i Turkiet för att inte EU:s jordbrukspolitik ska bryta samman.
Enligt en färsk rapport hör bönderna till de fattigaste yrkesgrupperna i landet. Det högsubventionerade jordbruket är ineffektivt och outvecklat. 33 procent av arbetskraften finns inom jordbruket, som bara producerar 13,5 procent av bruttonationalprodukten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab