Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
ÖSP-ordförande: Gårdarnas ekonomi allt mer i fokus
- Under detta år kommer lönsamheten på gårdarna att stå i fokus för producentorganisationerna. Gårdarnas ekonomi bildas ju av försäljningsintäkterna, stöden och kostnaderna. Producentorganisationens arbetsinsats har under hela vår EU-tid till en mycket stor del inriktats på stödpolitiken och kommer även de närmaste åren att kräva en minst lika stor insats som hittills. Så gott som alla jordbrukets stödsystem skall omförhandlas eller förnyas fram till år 2008.
Det här var en de synpunkter som ÖSP:s ordförande Mats Nylund framförde på förbundets vårmöte som hölls på SYI i Gamla Vasa i måndags. Han konstaterade att den totala andelen av stöd i jordbrukets inkomstbildning knappast kan öka från den nuvarande nivån.
Han ministeriets veterinärmedicinska avdelning för regeln om att man inte får flytta djur med bara ett öronmärke.
- Följaktligen kan slakterierna i detta nu inte ta de djur som tappat sitt märke mellan slaktanmälan och avhämtning med på transporten. Följden är stora ekonomiska förluster för såväl slakterierna, som får många onödiga extra avhämtningar av bara ett djur. Ännu större blir förlusterna på gårdarna där en tjur kan få stå en till två veckor tills ett nytt öronmärke anlänt eller en ko med en lindrig mastit kanske blir allvarligt sjuk och måste avlivas. Dessa fall uppgår till tiotals, kanske hundra per vecka!
Samtidigt som kravet på två öronmärken infördes togs i bruk en regel om att misstag i djuranmälningar inte kan ske efter det att djuret är avlivat.
- Därför destrueras fullt friska djur med en takt av tre stycken i veckan efter årsskiftet på grund av att en regeländring omöjliggör korrigering av gjorda misstag. Det kan handla om det allra bästa kött som vi producerar i landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab