Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
ÖSP efterlyste bättre handlingskraft
- Finland har under sitt EU-medlemskap tillhört den grupp länder som bäst kunnat använda sig av EU:s stödverktyg. Finland har även kunnat implementera EU:s bestämmelser på ett lämpligt sätt utgående från jordbrukarens vardag. Tyvärr måste Österbottens svenska producentförbunds vårmöte konstatera att den finländska regeringen företrädd av jord- och skogsbruksministern nu mist en del av sin handlingskraft i jordbruksfrågor.
Så här konstaterade ÖSP i ett ställningstagande efter vårmötet. Den finländska regeringen har på senare tid kommit med stödbeslut och stödlösningar som inte varit i enlighet med Finlands tidigare resultatgivande linje i jordbruksfrågor. ÖSP: s vårmöte kräver därför ett fastare grepp av regeringen i jordbruksfrågor. EU kommer att behandla viktiga stödpolitiska ärenden inom en snar framtid, såsom landets LFA-områden och EU:s landsbygdsförordning.
ÖSP: s vårmöte konstaterar att utbildning är grunden för jordbrukets framtid. Vårmötet vill därför understryka att det finns flera möjligheter att studera inom den agrara sektorn. ÖSP har länge arbetat för att få en Österbottnisk lösning på agrologutbildningen. En sådan lösning har uppnåtts och agrologutbildningen kan nu inledas med ett grundår i Österbotten. Det råder även en stor efterfrågan på svenskspråkiga personer med en agronomexamen inom forskning, näringsliv, organisationer och rådgivning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab