Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
Skärgårdsjordbruk i EU åländskt specialönskemål
En motion om ett särskilt skärgårdsjordbruk inom EU godkändes vid Ålands Producentförbunds vårmöte. Med hänvisning till att det inom EU finns olika definitioner av jordbruk, som exempelvis konventionellt jordbruk, ekologiskt jordbruk och bergsjordbruk, föreslår motionen ett särskilt skärgårdsjordbruk, som förutom hela Åland även kunde omfatta delar av Åbolands och Stockholms skärgårdar.
I motionen från Saltviks lokalavdelning av ÅPF påpekas att den storleksrationalisering som eftersträvas inom EU inte kommer att kunna genomföras inom de delar av unionen som saknar tillräckligt med åkermark. Ändå gäller EUs direktiv lika för alla, oavsett om lägenheten har 10 eller 100 hektar åker.
Frågans förs nu vidare till SLC, Ålands landskapsregering och riksdagsman samt Finlands EU-förhandlare för vidare åtgärder.
- Men den här frågan är på så hög nivå och kan nog bli svår att få igenom när det inte beaktats i EU:s grundfördrag och inte eller i den nya konstitution som nu är på väg att godkännas, befarade SLC:s ordförande Holger Falck.
Inte heller statssekreterare Antti Peltomäki från EU-sekretariatet vid statsrådets kansli förefaller särskilt optimistisk beträffande möjligheterna att få EU att utforma särskilda stödbestämmelser för ett skärgårdsjordbruk.
- Vi har ju sett hur svårt det är för Finland att övertyga EU-kommissionen om behovet av fortsatt stöd för det arktiska jordbruket, säger Peltomäki som i veckan besökte Åland för att diskutera EU-frågor med landskapsregeringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab