Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
Metallskrot samlas in från alla gårdar i sommar
Även denna sommar samlar återvinningsbolaget Kuusakoski i samarbete med producentorganisationerna in metallskrot från gårdar. I år omfattar insamlingen hela landet, det vill säga även svenska Österbotten, Åboland och Åland som senaste år låg utanför insamlingsområdet.
Nytt för i år är att Kuusakoski förutom metallskrot samlar in också balplast. Dessutom tar man emot gamla ackumulatorer, däck, tv-apparater, kylskåp och elektronikskrot. Insamlingen omfattar däremot inte problemavfall. Insamlingen är gratis för jordbrukaren, förutom om man vill bli av med större mängder sådant avfall som vare sig är metallskrot eller balplast.
Gödselsäckar samlas inte in, den insamlingen sköts av 4H-organisationen. Inte heller den täckväv som används på frilandsodlingar eller andra plastsorter än balplast hör till insamlingen.
- Det som är intressant är att den insamlade balplasten inte eldas upp. Plasten går till återvinning och används till nya plastprodukter, processen sker bland annat i Kina, berättar Sven Lindberg som är svenskspråkig kontaktperson på Kuusakoski.
Kuusakoski har inget verksamhetstillstånd på Åland, vilket gör att skrotinsamlingen där sköts i samarbete med lokala företag. Detaljerna är ännu oklara, men Ålands producentförbund informerar om saken senare. På Åland samlas inte in annat än metallskrot i år.
Kuusakoskis uppsamlingsbilarna klarar av att hantera ganska stora skrotföremål, men om man till exempel har en skördetröska som skall avhämtas så är det bra att berätta det på förhand.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab