Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
Pro Landsbygden-pristagare i regionerna
Pro Landsbygden är en tävling arrangerad av Andelsbanken, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och FFC. De regionala vinnarna utses av ett expertråd. Målsättningen med kampanjen är att öka landsbygdens livskraft. Sådana idéer och åtgärder som skapar arbetsplatser och nya företag på landsbygden belönas.

Potatis, kummin och flis i Österbotten
Vid ÖSP:s vårmöte mottogs erhöll Jeppo Potatis Ab, Caraway Finland Ab och Vörå energiandelslag Pro Landsbygden priset 2005.
Företaget Jeppo Potatis grundades 1976 av lokala potatisodlare i Jeppo som ville bygga ett potatislager med tillhörande packeri. Efter detta har utvecklingen gått framåt och Jeppo Potatis kan i dag erbjuda konsumenten potatis i flera förädlade former. De senaste åren har företaget även gjort omfattande investeringar samt kunnat sysselsätta fler personer i företaget.
Kumminföretaget Caraway Finland har gemensamt med Österbottens svenska lantbrukssällskaps EU-projekt Lantbruk i Österbotten introducerat kummin-odlingen i Österbotten. Avtalsarealen i Österbotten överskrider redan nu 1.000 hektar. Kummin har därmed visat sig vara ett intressant alternativ till traditionell spannmålsodling och introduktionen av kummin har därför också en stor ekonomisk betydelse för regionen.
Vörå energiandelslag består av ett flertal jordbrukare som levererar flis till Vörå kommun. Med den flis som Energiandelslaget levererar värms största delen av kommunens byggnader upp, bl.a. skolor och bibliotek. Genom att förbättra skogens utnyttjandegrad har energiandelslaget också kunnat bidra till att upprätthålla livskraften på landsbygden.

Krog, majsodling och förädlad spannmål i Nyland
Årets Pro landsbygden pris i svenska Nyland gick till Ulla Aschan och Anders Nordgren på Gullö gård i Ekenäs och Markus Johansson på Jonnas i Borgå.
Gullö gård är ett traditionsrikt jord- och skogsbruk. I början av 2000-talet gjorde Lena och Anders en stor satsning på mötes- och festservice av hög kvalitet och startade Gullö krog. Det är en beställningsrestaurang för fester, bröllop, middagar eller möten i gårdens mäktiga gråstensladugård från 1860-talet. Lena odlar också majs för krogens behov och för självplock. Den årliga majsdagen med provsmakning och program har blivit populär bland både Ekenäsbor och skärgårdens sommargäster. Lena och Anders har också satsat på hyresstugor, på fiske och jakt samt på naturupplevelser.
Till Markus Johanssons förtjänster hör att han håller sin gård livskraftig genom att höja förädlingsgraden inom spannmålsodlingen i stället för att gå in för rak försäljning som bulkvara. Han erbjuder även service åt andra producenter, till exempel torkning, sortering, betning, vägning, mottagning och förbättring av skördens kvalitet, till exempel rensning av oljeväxter. Han utför också andra entreprenadarbeten som besprutning och uthyrning av maskiner. Under de senaste fyrafem åren har han investerat betydligt i stora och ändamålsenliga anläggningar med ny teknik för att betjäna andra jordbrukare i trakten. Förutom sig själv sysselsätter han en heltidsanställd på gården.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab