Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.4.2005 / LF
Ett slag för Östersjön fick 10.000 euro
Projektet "Ett slag för Östersjön" som drivs i samarbete mellan SLC, Finlands Svenska Marthaförbund samt Natur och Miljö har utnämnts till Årets Sparare av Aktia. Till hederstiteln hör dessutom en prissumma på 10.000 euro. Penningmedlen kommer att användas för projektets verksamhet.
En annan nyhet är att miljöminister Jan-Erik Enestam har blivit kampanjens officiella beskyddare. - De mest centrala målsättningarna i skyddet av Östersjön är bekämpning av övergödning och minskning av riskerna från olje- och kemikalietransporter. Vi måste också minska på de skador som de farliga ämnena i naturen och näringskedjan orsakar. Även den biologiska mångfalden måste bibehållas, säger minister Enestam. Han påpekar också att det är svårare att minska på glesbygdens samt jord- och skogsbrukets utsläpp jämfört med att rena industrins och tätorternas avfallsvatten.
- Därför är det viktigt med medborgarinitiativ som "Ett slag för Östersjön", vi kan var och en själv påverka Östersjöns framtid.

Recepttävling utlyst
Men vad skall man då göra för att minska på övergödningen? Förutom att minska utsläppen handlar det också om att ta bort näringsämnen ur havet. Ett av projektens tio tips för att minska på kustvattnens övergödning är att man skall äta mer vild fisk.
- Tar man upp vild fisk från havet minskar den totala näringsmängden i havet, eftersom allt som lever innehåller näring. Och fisk finns det mycket av, speciellt av sådana arter som vi inte är vana att äta, säger Axel Alm som är ledare för projektet.
Därför utlyser "Ett slag för Östersjön" nu en recepttävling.
- Dela med er av recept på udda fiskarter och lär oss andra hur gott det kan vara, min egen favorit är röra på gravad mört, berättar Axel Alm.
Skicka in ditt recept märkt "Från skräpfisk till delikatess" till adressen Axel Alm, Marthaförbundet, Lönnrotsgatan 3 A 7, 00120 Helsingfors, eller per e-post till adress: axel.alm@martha.fi senast 15.6.
Av recepten görs en receptsamling som publiceras på hemsidan www.martha.fi/slag. Eventuellt publiceras recepten också i ett litet häfte eller en bok.
Bland dem som sänt in recept kåras en pristagare, som vinner en seglats med galeasen Albanus under "Ett slag för Östersjön" samt en fin kokbok.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab