Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.4.2005 / LF
Enighet om förordningen för LFA-tillägget
Lantbruksförhandlarna kom på måndagen överens om innehållet i förordningen om LFA-stödets nationella tilläggsdel. Statsrådet fastställde förordningen i går på eftermiddagen,
Det börjar brådska med tidtabellen eftersom tiden för inlämnandet av stödansökningarna närmar sig. Förhandlingsparterna var därför överens om att sända förordningen till statsrådet men producentorganisationernas representanter yrkade på att vissa frågor ännu bör utredas.
Det gäller bland annat hur LFA-tillägget ska tillämpas på sammanslutningar och bolag. Det finns några fall där animalieproducenter har slagit ihop sig om djurhållningen, men åkrarna ingår inte i sammanslutningen. Det betyder att åker och djur har olika innehavare.
Jord- och skogsbruksministeriet har hittills hållit fast vid att åkermarken ska följa med djuren, vilket innebär att åkern bör överföras till sammanslutningen eller bolaget i de här aktuella fallen för att sammanslutningen ska kunna få det förhöjda LFA-tillägget för djurgårdar. Enligt myndigheterna är det inte möjligt att föra över djuren på de enskilda producenterna.
Producentorganisationerna vill dock att man ännu utreder möjligheterna att överföra djuren på åkermarken.

Inte möjligt ta annan spridningsareal med
Vidare har producenterna lagt fram ett förslag om att djurproducenter som sprider gödsel på andras arealer ska kunna få ut det förhöjda LFA-tillägget för husdjur för den arealen. Bakgrunden till det här förslaget är att producenter med stora djurbesättningar och liten areal förlorar mycket på stödändringarna i år, eftersom djurstöden ju minskar kraftigt, medan hela LFA-stödets nationella tilläggsdel slås ut på åkerarealen.
Enligt jord- och skogsbruksministeriet är det här förslaget emellertid inte möjligt att genomföra så länge spridningsarealen inte ingår i den berörda producentens LFA-förbindelse.
Däremot fick producenterna igenom en förbättring när det gäller generationsväxlingar, nämligen att LFA-tillägget inte binds till startstödet. Ministeriet har utgått från att en ny jordbrukare som övertar en gård bör ha erhållit eller erhålla startstöd för att komma i åtnjutande av LFA-stödets nationella tilläggsdel. Många generationsväxlingar genomförs emellertid utan startstöd och de skulle i så fall ha blivit utan LFA-tillägget. Förordningen innehåller bara de maximala stödnivåerna i LFA-tillägget som är 20 euro per hektar på områdena A,B och C1 och 25 euro på områdena C2-C4 norr. Det förhöjda stödet för djurgårdarna är högst 80 euro per hektar. Hela LFA-stödet får emellertid vara högst 250 euro per hektar i medeltal. Det betyder att stödnivån i år blir cirka 18,40 euro på A-, B- och C1-områdena och 23 euro per hektar på områdena C2-C4norr. Djurgårdarna får ett tillägg på cirka 73,60 euro per hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab