Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.4.2005 / LF
Prissänkning på de administrativa mjölkkvoterna föreslås
Priserna på de så kallade administrativa mjölkkvoterna - de mjölkkvoter som TE-centralerna har till försäljning - bör sänkas från 8,4094 cent per liter till 5 cent per liter från och med första april nästa år. Det har producenternas representanter föreslagit i jord- och skogsbruksministeriets mjölkkvotsdelegation.
- I en situation då vi producerar under landskvoten, vilket vi antagligen gör nästa år, och det gårdsvisa stödet är fastställt är den enda praktiska nyttan med kvoten ju rätten till nationellt stöd - förutom att de som investerar behöver kvoter, säger SLC:s viceordförande och representant i mjölkkvotsdelegationen Mats Nylund.
- Men på A- och B-områdena sjunker ju stödet hela tiden som en följd av 141-lösningen. Redan nu är stödet nere i 3,20 cent per liter. Det gör ju att kvoternas värde så småningom sjunker också på den fria marknaden, och då bör den administrativa kvoten också bli billigare.
Producentorganisationernas representanter och myndigheterna i mjölkkvotsdelegationen torde vara överens om den här åtgärden, men delegationen ger bara förslag eller rekommendationer, det är alltså andra som beslutar om åtgärderna.
Det lär emellertid vara kutym att ministern ganska långt följer delegationens rekommendationer i fall det inte finns ekonomiska eller juridiska hinder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab